Alcoholmeter
Alcoholmeter
Meet het alcoholgehalte in het d i s t i l l a a t .
Functioneert alleen goed in pure mixen van alcohol en water. Schaalverdeling van 0 – 100%. De alcoholmeter werkt op dezelfde manier als de hydrometer, het dient vrij rond te drijven en wordt afgelezen bij het v l o e i s t o f o p p e r v l a k .
Hoe langer de alcoholmeter is, des te nauwkeuriger hij werkt, een goede keus is een laboratorium model van 250 tot 300 mm lengte.Deze hebben een nauwkeurigheid van +/- 1%. De kortere modellen bv. 150 mm lengte, kunnen een afwijking geven van wel 15%. De schaalverdeling bij de kleinere modellen is erg fijn, en zeker onder de 50% moeilijk af te lezen. De alcoholmeter geeft het volume aan alcohol weer. Er zijn instrumenten op de markt te koop met een schaalverdeling tussen de 30 en 60%, welke zeer accuraat zijn. Eén model heeft tevens een thermometer.
Voor een exacte aflezing dient voor iedere graad Celcius onder de 20 C 0.2% bijgeteld te worden en voor iedere graad boven de 20 C dient 0.2% in vermindering te worden gebracht. De Duitse firma “ Widder” is marktleider op dit gebied.
Laborarorium thermometer
De belangrijkste taak van de thermometer is om tijdens het distillatieproces de temperatuur boven in de kolom te kunnen bepalen.
Het dient een nauwkeurige thermometer te zijn met verdeling in hele graden, de thermometer dient vooral accuraat te zijn bij 78º C.
Er zijn tevens wat betere thermometers in de markt met een schaalverdeling van 40º C tot 90º C en met een afwijking van ten hoogste 2/10 graad.
Bij het distillatieproces is de temperatuur heel belangrijk.De firma “Widder” uit Duitsland levert thermometers, welke geijkt zijn op 78º C onder de merknaam ACA.
Kwaliteit van instrumenten in het algemeen
Goedkope meetinstrumenten welke in de warenhuizen te verkrijgen zijn, blijken vaak van een inferieure kwaliteit.
Tijdens het distilleren kan men ze callibreren, maar dikwijls blijken ze later weer een afwijking te geven van wel 5 – 15 º C.
Nadelen van deze goedkopere thermometers zijn dat de schaalverdeling dikwijls niet correct weergeeft, vaak doordat ze niet goed bevestigt is, en ze breken gemakkelijk.
Onjuiste aflezingen tot boven de 10 % treden soms op.
Het kan moeilijk zijn om de kwaliteit van een thermometer juist in te schatten. Om zeker te zijn van kwaliteit kan men ze betrekken uit een winkel voor laboratoriumbenodigheden of van uw leverancier van distilleerprodukten en essences.
Koop altijd een kwaliteitsmerk, b.v. “Widder” uit Duitsland.