Schonere gisting met Turbogist

Schonere gisting met Turbogist

Door gebruik te maken van een “Turbo gist” (algemene naam) is het mogelijk een beslag te krijgen met meer alcohol en minder onreinheden. De eerste Turbo was “Superjasten” (de supergist) geïntroduceerd door Gert Strand uit Zweden, zo’n 10 jaar geleden.

Turbo's

Een Turbo is samengesteld uit gist plus een complexe gistvoedingsstof, welke samen een suikeroplossing snel kunnen omzetten in alcohol. Er zijn twee types Turbo: een maakt 14% alcohol in drie dagen, de ander maakt 18% alcohol in 7 dagen. Met die 18% Turbo kun je 50% meer alcohol krijgen uit dezelfde distillatie. Het 14% type geeft een snelle distillatie en 2-3% meer alcohol dan met gewone bakkersgist. Beide types Turbo produceren minder afvalstoffen dan bakkersgist.

Basis instrukties

  1. Los suiker (gewoonlijk 6 kg) op in warm water, vul daarna koud water bij tot 25 liter. De suiker moet volledig opgelost zijn.
  2. Voeg een zakje Turbo gist toe aan het suikerwater en laat het geheel enige dagen gisten op een warme plaats (20-25º C) totdat alle suiker omgezet is in alcohol. Gebruik van 6 kg suiker levert ongeveer 14% alcohol op in het beslag.

Het kristalheldere beslag wordt vervolgens gedistilleerd tot een alcoholconcentratie van soms bijna 95% ethanol. Vervolgens wordt het verdund en daarna gezuiverd met aktieve koolstof om de nare reuk en bijsmaken kwijt te raken. Meer informatie hierover volgt later in dit boek.